BN

Uitwisseling Bad Neuenahr

Na vier uur les met de nodige spanning, was het eindelijk zover: onze Duitse vrienden arriveerden voor onze schoolpoort!
Het was een blij weerzien. Iedereen gaf zijn uitwisselingsstudent meteen een verwelkomingsknuffel en –kus. Dan was het etenstijd. Even een broodje gaan halen in de Sams en dit daarna gezellig opeten op de speelplaats van het GIB. Terwijl de Duitse leerlingen rustig aan het genieten waren van het Belgische – uitzonderlijk – goede weer, begonnen wij, de Brasschaatse leerlingen, zenuwen te krijgen. We hadden namelijk een presentatie over Antwerpen voorbereid en, om het onze Duitsers niet te moeilijk te maken de eerste dag, deden we het ook nog eens in het Duits. Na een geslaagde presentatie was het tijd om naar huis te gaan. Daar startte de rondleiding in ons eigen huis, dropten we de bagage in hun tijdelijke slaapkamer en gingen daarna gezellig bijpraten. Avondeten deden we in het gastgezin. Meteen naar bed zat er niet in. Om 20 uur werden we al verwacht aan de bowling op de Bredabaan in Brasschaat. Na een gezellige avond was het tijd om onder de wol te kruipen zodat we de dag nadien uitgerust in Antwerpen stonden.

Donderdag, na het ontbijt, werden we verwacht in Antwerpen. Daar hadden de Vlaamse studenten een wandeling door Antwerpen voorzien, met hier en daar een paar leuke opdrachtjes. Na de wandeling was het tijd voor iets rustigs, dus hadden we besloten om naar het MAS te gaan. Daar kregen we toegang tot al de exposities, vooral Body Art viel in de smaak. Het uiteindelijke hoogtepunt was toch wel toen de Duitsers vanop het dak van het MAS de doodskop op de grond zagen. Na een goedgevulde voormiddag begonnen onze buikjes te grommen, tijd voor lunch! Na het eten gingen we op verkenning in het Red Star Line Museum. Voor ons was dit iets makkelijker dan voor de Duitse leerlingen, de ingrijpende verhalen van de reizigers van de Red Star Line werden namelijk enkel in het Nederlands en Engels beschreven. Toen we bekomen waren van de toch wel heftige verhalen, kregen we vrije tijd tot het avondeten, super leuk! Alle meisjes gingen natuurlijk naar de bekende winkelstraat de Meir. Frietjes moesten uiteraard gegeten worden na een dag Antwerpen, dus besloten we om naar frituur Number One te gaan. Na de Belgische frietjes hadden we nog zin in een drankje, dus gingen we naar de karaokebar Bonaparte. Na een gezellige avond vertrokken we moe, maar voldaan naar huis.

Vrijdagmorgen hadden we voor onze Duitsers een ontbijt op het GIB voorbereid. Plots hoorden we muziek van buiten komen. Toen we allemaal op de speelplaats stonden, bleek er een flashmob georganiseerd te zijn. Dat was een leuke verrassing voor de Duitsers, maar ook voor ons! Na het eten hebben we nog besproken wat we van het Red Star Line Museum vonden en hebben twee Duitse leerlingen nog een immigratie verhaal over hun grootouders verteld. Hierna was het tijd om afscheid te nemen. De koffers werden in de bus geladen, we gaven onze uitwisselingsstudenten een knuffel en daar gingen ze. Terug naar Bad Neuenahr.

Pam Berkvens & Sarah Van Nyverseel