davidsfonds

Davidsfonds junior-journalistenwedstrijd

De junior-journalistenwedstrijd, georganiseerd door het Davidsfonds, is al jaren een vast begrip in de lessen Nederlands op het GIB. Elk jaar krijgen de leerlingen een thema opgelegd en kruipen ze in hun pen. Ze zwoegen en sleutelen aan een tekst waar ze –hopelijk- fier op zijn.

Dit jaar mochten ze hun fantasie de vrije loop geven over het thema ‘Verschillend en toch gelijk’. Het bleek een thema te zijn dat een waaier aan emoties loswrikte.

Elke klas schrijft, elke leraar Nederlands verbetert en selecteert. Deze eerste selectie gaat door naar de plaatselijke ronde. De werken worden toegekend aan een strenge, doch rechtvaardige jury, bestaande uit leden van het Davidsfonds, afdeling Brasschaat. De voorzitter van de jury is eredirecteur van het GIB, Marc Van Roey.

De leerlingen van het 1ste t.e.m. het vierde mogen hun fantasie botvieren in verhaalvorm, de leerlingen van het 5de en het 6de schrijven een heus opiniestuk. Toegegeven, over beide tekstsoorten wordt wel eens gevloekt. Het ene jaar al meer dan het andere, afhankelijk van het thema.

Toch mogen de leerlingen zichzelf niet onderschatten. Het GIB valt immers vaak in de prijzen. Dit jaar was voor de eerste graad de eer weggelegd voor Ignace Shoeib (3de prijs), voor de tweede graad Michiel Heirman (1ste prijs), Tom De Coninck (2de prijs) en Dries de Kort en Demi Vandenbossche (3de prijs). In de derde graad sleepte Sarah Van Nyverseel (2de prijs) en Emma Verschueren (3de prijs) de prijzen in de wacht. De afdeling Davidsfonds Brasschaat trakteerde hen en hun familie op een interessante lezing, mooie boekenpakketten en bijhorende receptie. De eerste laureaten gaan door naar de provinciale ronde.

Daar stopt het verhaal nog niet. De eerste laureaten gaan immers door naar de provinciale ronde. Met enige fierheid mogen we melden dat Michiel Heirman bij de drie beste uit de provincie is gekozen. Deze keer kwam er een professionele jury aan te pas, bestaande uit o.a. Jean Bosco safari, Anja Daems, Marc Franssen e.a. . Dit is echt een heuse prestatie en Michiel mag fier zijn op zichzelf!

Ten slotte willen we iedereen die heeft deelgenomen, feliciteren. Spelen met taal en durven doordenken over een thema was misschien voor sommigen een zware opgave en voor anderen kinderspel. Maar dat er talent op het GIB rondloopt, staat als een paal boven water.

Op naar de volgende editie!