de inkaap

De Inktaap 2017

Het hele schooljaar door hebben wij, vier leerlingen van het zesde jaar, verschillende boeken gelezen die het afgelopen jaar de grote literaire prijzen wegkaapten. Dit waren de boeken Jij zegt het van Connie Palmen, Het hout van Jeroen Brouwers, Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha ( de Caribische nominatie) en Malva van Hagar Peeters. Na lectuur van elk boek hebben we telkens beraadslaagd en uiteindelijk besproken welk boek wij nu juist het beste vonden en dus de Inktaap zou verdienen.

Op woensdag 15 maart gingen we naar de uitreiking van deze prijs. In de Singel waren veel literaire activiteiten voorzien voor de lezers. Een literaire tattoo, een selfie, een handtekening van je lievelingsauteur of een echte dansbattle: het was allemaal mogelijk.

Het programma startte met een originele, korte voorstelling van alle boeken. Vervolgens werd de gedachtegang van de auteurs helemaal bestudeerd tijdens een interview. Dit interview werd gehouden door de lezers zelf die brandden van nieuwsgierigheid over de boeken. Na deze uitgebreide interviews, en een droge, maar hilarische opmerking van Connie Palmen hier en daar, konden we genieten van een heus debat tussen de lezers. Elk boek werd vertegenwoordigd door enkele lezers die ons ervan wilden overtuigen dat hun keuze de beste was. Na deze strijd die toch wel hevig opliep, werden de stemmen geteld en kregen we de ware winnaar van de Inktaap te horen.

Wij waren erg verblijd dat onze favoriet ’Jij zegt het’ van Connie Palmen werd uitgeroepen tot winnaar. De boeken waren allemaal fijn om te lezen en het zorgde weer eens voor een vernieuwende kijk op de literaire wereld. Dankzij deze wedstrijd lees je goede boeken die normaal misschien niet direct je eerste keuze zouden zijn.

Lise Bresseleers (6HW), andere lezers: fotografe Ilana Declercq (6EM), Emma Hans (6HW) en Valerie Wils (6HW)

De Inktaap 2018 gaat weer van start op 1 oktober 2017. De juryleden lezen komend jaar drie genomineerde titels:

– Rivieren, Martin Michael Driessen (ECI Literatuurprijs 2016) – Winnaar Libris Literatuur Prijs 2017 (bekendmaking 8 mei 2017) – Winnaar Fintro Literatuurprijs 2017 (bekendmaking 14 mei 2017)

Meer dan 1500 jonge lezers uit Vlaanderen, Nederland, Suriname, Curaçao en Aruba brachten dit jaar hun stem uit. Wil je hier graag deel van uitmaken en zit je volgend jaar in 5 of 6, graag tot volgend jaar bij De Inktaap 2018!

Hilde Vanminsel