DSCN6221

Xperi-lab

Hoe is XperiLab ontstaan?

Een tiental jaar geleden studeerden er weinig wetenschappers af, waardoor veel fabrieken geen wetenschappelijk opgeleide werknemers konden aanwerven. Dit is geen goede zaak. Daarom werd een wetenschapstruck gebouwd waarmee wij langs de scholen in België gaan om leerlingen warm te maken voor wetenschappen. Hopelijk kiezen veel leerlingen van het GIB voor een wetenschappelijke richting.

Wat is het leukste of meest interessante dat u met XperiLab hebt meegemaakt?
Drie jaar geleden zijn we op uitnodiging naar Oostenrijk geweest ter gelegenheid van een wetenschapscongres dat een week duurde. We hebben daar collega’s opgeleid om te assisteren in onze wetenschapstruck, wat een nieuwe ervaring was. Gedurende de ganse week mochten we logeren in het Hilton hotel en hebben lekker gegeten waardoor het voor ons een beetje vakantie was.

Hoe lang doe je dit al?
Sinds 1 april 2014 maak ik deel uit van het team van XperiLab.

Ben je in de schoolvakanties ook vrij?
Helaas niet, ik heb niet zoveel vakantie als de leraars. Gelukkig kan ik geregeld vrijaf nemen, maar tijdens de vakantieperiode ben ik dikwijls aanwezig op mijn bureau in het museum voor natuurwetenschappen in Brussel.

Reist u veel?
Buiten het uitstapje naar Oostenrijk, reizen wij het ganse land rond in België. Mijn Franstalige collega doet Wallonië, ik trek rond in Vlaanderen en Brussel.

Wie is met XperiLab gestart?
8 jaar geleden heeft een vroegere collega dit concept uitgewerkt. Zij werd gesteund door het museum voor natuurwetenschappen en gesponserd door Solvay.

Gaan jullie alleen naar scholen?
Wij bezoeken hoofdzakelijk scholen, maar waar wetenschapsevenementen zijn, kan je ons soms aantreffen, bv. op de dag van de wetenschappen. Ook op pennenzakkenrock hebben we al verschillende keren gestaan.

Voor welke leeftijd is deze wetenschapstruck?
Voor jongeren van 10 tot 14 jaar, dus vijfde en zesde leerjaar en eerste en tweede middelbaar.

Plaatselijke reporters: Lauren Goossens en Laura Labarbe (1e)