winnaars

Lugubere moorden in 29 woorden in het GIB

Drie van onze leerlingen vielen in de prijzen in een wedstrijd van de Vereniging van Vlaamse Misdaadauteurs (VMMA). Jorden Bekaert (5EWi) kaapte de derde prijs weg, Esther Antheunis (6HW) de vierde en Maria Van Oosterhout (6 HW) kreeg een aanmoedigingsprijs.

Hun lugubere verbeelding en talige zeggingskracht zorgde voor drie knappe ‘moorden in 29 woorden’, een opdracht die heel wat van onze leerlingen in 5 en 6 kregen tijdens de les Nederlands.

De drie prijswinnaars kregen een boekenpakket tijdens de plechtige prijsuitreiking in een overvolle Boekhandel ‘De Zondvloed’ in Mechelen.

Proficiat aan de winnaars!

3e prijs

Papa

Jouw wapen was 15 cm lang

Dat van mij ook

Jij stak het tussen mijn benen

Ik tussen jouw ribben

Nog één laatste kreet

Ditmaal niet van mij…

Jorden Bekaert (Brasschaat)

Jury: Papa in het centrum van een gezinsdrama, waarvan hij zelf aansteker is. Een variant op de kruik en het water, van oog om oog, tand om tand ook. In dit geval mooi gesuggereerd door de gelijke lengte van zijn en haar wapen. Een uiting van opgekropte vernedering, omgezet in een verlossende daad. Als toeschouwer moet je respect hebben voor deze moord. Als jurylid hadden we respect voor deze vervelling van slachtoffer naar dader. Naar het thema van 2017 is dit een regelrechte #MeToo.

4e prijs

De moordweek

Maandag: mijn zagende moeder

Dinsdag: boze agressieve vader

Woensdag: irritante kleine broer

Donderdag: luide grote zus

Vrijdag: demente opa

Zaterdag: overbezorgde oma

Zondag: eindelijk tijd voor mezelf

Esther Antheunis (Kapellen)

Jury: Het gras is altijd groener aan de overkant. Wie geen familie heeft, verlangt ernaar. Wie wel familie heeft, moordt ze uit, omdat ze knap lastig kan zijn. Slim van de moordenaar dat hij zijn Familie Thuis vermoordt, elke dag een, zodat het niet opvalt en je de hele week voor de buis kunt blijven hangen. We vinden het wel een abrupte tactiek om baas te worden over de afstandsbediening. De jury vond het plot verrassend genoeg om de moordweek door te komen. Een verdiende vierde plaats.

Aanmoedigingsprijs

Een kusje van mama

Een kus op je vinger

Een kus op je hand

Een kus op je wang

Een kus op je voorhoofd

Een kussen op je mond

Maria van Oosterhout (Schoten)